Dobry efekt z suplementacją

ningiem, przedtreningówki najczęściej zawierają kofeinę lub inne składniki które mają za zadanie pobudzić nasz organizm przed planowanymi ćwiczeniami. Drugą grupą są treningówki i są to najczęściej napoje izotoniczne. Trzecią

Dobry efekt z suplementacją

Odżywki dostępne na rynku

Odżywki dla sportowców możemy podzielić na trzy grupy odżywek ze względu na czas ich stosowania. Pierwszą grupą są odżywki z których korzysta się przed treningiem, przedtreningówki najczęściej zawierają kofeinę lub inne składniki które mają za zadanie pobudzić nasz organizm przed planowanymi ćwiczeniami.

Drugą grupą są treningówki i są to najczęściej napoje izotoniczne. Trzecią grupą są odżywki po treningu, które zawierają białko i węglowodany i mają za zadanie przyspieszać wzrost mięścni i minimalizować zmęczenie po treningu.


Suplementacja białka

Białko jest jednym z najważniejszych budulców mięśni. Dlatego jest często suplementowany przez sportowców wyczynowych zawodowych oraz tych hobbystycznych (na przykład przy chodzeniu na siłownię). Białko zażywa się po treningu, aby uzupełniło braki pozwoliła na szybszą regenerację mięśni. Do tego stosuje się również węglowodany oraz kreatynę aby pobudzić wzrost mięśni.

Odżywki takie mają najczęściej formę proszku do rozrobienia z wodą lub mlekiem. Jest to wygodna forma, ponieważ nie wymaga żadnego zaplecza przygotowawczego. Należy też pamiętać, że odżywka nie może zastąpić zwykłego posiłku.


Dietetyk - Wikipedia

W toku studiów realizowane są m.in. takie przedmioty jak: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, farmakologia, biochemia, mikrobiologia, chemia spożywcza, towaroznawstwo spożywcze, psychologia kliniczna, choroby wewnętrzne, żywienie w chorobach wewnętrznych, żywienie w chirurgii, pediatria, żywienie niemowląt, alergologia, żywienie w alergiach, podstawy onkologii, żywienie w chorobach onkologicznych, podstawy diabetologii, żywienie w cukrzycy, interakcje leków z żywnością, dietoterapia, toksykologia żywności, higiena i bezpieczeństwo żywności, analiza i ocena jakości żywności, diagnostyka laboratoryjna, prawo medyczne, parazytologia, genetyka.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dietetyk