Odżywkowe rady dla sportowców

u ćwiczeń fizycznych wykonywanych z obciążeniem; z jednoczesnym maksymalnie możliwym zredukowaniem tkanki tłuszczowej podskórnej w celu lepszego uwidocznienia mięśni. Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/KulturystykaKreatyna jako

Odżywkowe rady dla sportowców

Definicja kulturystyki w Wikipedii

Kulturystyka ? amatorska lub zawodowa dyscyplina sportu. Polega na kształtowaniu sylwetki ciała poprzez hipertrofię mięśni szkieletowych w wyniku ćwiczeń fizycznych wykonywanych z obciążeniem; z jednoczesnym maksymalnie możliwym zredukowaniem tkanki tłuszczowej podskórnej w celu lepszego uwidocznienia mięśni.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kulturystyka


Kreatyna jako suplement

W latach 90. XX wieku kreatyna zyskała szczególny rozgłos jako naturalny sposób na zwiększenie wyników sportowych i budowanie beztłuszczowej masy ciała. Stwierdzono, że ogólna zawartość kreatyny w mięśniach szkieletowych jest zwiększona po doustnym podaniu suplementów diety, a zawartość ta różni się i zależy od wielu czynników, m.in. od poziomu spożycia węglowodanów, rodzaju aktywności fizycznej i typu włókien mięśniowych. W skutek tego zaczęto stosować kreatynę w charakterze dodatku do suplementów diety stosowanych przed treningiem10. Na rynku dostępne są różne formy kreatyny, m.in. cytrynian, jabłczan, ester etylowy, azotan, chlorowodorek, glukonian, ?-ketoglutaran i orotan

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna


Superfood - wyjaśnienie w Wikipedii

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood