Suplementacja z głową
Suplementacja to dla wielu początkujących kulturystów 'przyspieszacz'. Liczą na natychmiastowy efekt, często idąc za radą starszych doświadczeniem kolegów z siłowni. Niestety jednak zła suplementacja lub po prostu niskiej jakości suplementy mogą zrobić więcej szkody niż pożytku.
Zawsze należy kupować odżywki sprawdzonych firm, które są na rynku przynajmniej kilka lat. Świadczy to o jakości produktu i o tym, ze jest on bezpieczny dla naszego ciała. Zła suplementacja może doprowadzić do sporych problemów zdrowotnych, których nie będziemy w stanie odwrócić.
Regularność i rutyna treningu
Suplementy i zdrowe odżywianie się to podstawa każdego rodzaju treningu. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, aby nasz trening był efektywny. Dlatego poza poradami trenera warto zasięgnąć opinii dietetyka, najlepiej sportowego. Taka konsultacja pomoże ustalić szczegółową dietę, dopasowaną do treningu i naszych potrzeb.
Inną sprawą jest konsekwencja i dobre nawyki. Jeżeli nie będziemy regularnie trenować to żadne suplementy i diety nam nie pomogą. Jeżeli mamy w planie 3 treningi na tydzień to wypada tego planu przestrzegać.
Aminokwasy - definicja
Aminokwasy (aa, AA, z ang. amino acids) ? grupa organicznych związków chemicznych zawierających zasadową grupę aminową oraz zasadniczo kwasową grupę karboksylową ?COOH, lub w ujęciu ogólniejszym, dowolną grupę kwasową.
Przykładem aminokwasu zawierającego grupę sulfonową ?SO3H jest tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy), natomiast zawierającego grupę fosfonową ?C?PO3H2 jest ciliatyna (kwas 2-aminoetanofosfonowy).
Grupa aminowa może być pierwszorzędowa (?NH2), drugorzędowa (?NHR), trzeciorzędowa (?NR2), lub czwartorzędową amoniową (?NH3+). Aminokwasy zawierające czwartorzędową grupę amoniową to związki z grupy betain, a ich przedstawicielem jest N,N,N-trimetyloglicyna (betaina), (CH3)3N+CH2COO?.
Ponieważ aminokwasy zawierają zarówno grupę kwasową, jak i zasadową, zachodzi w nich wewnątrzcząsteczkowa reakcja kwas-zasada i związki te istnieją głównie w formie jonów obojnaczych. Jony obojnacze aminokwasów są rodzajem soli wewnętrznych (amfolitami), dlatego mają wiele właściwości typowych dla soli: są substancjami krystalicznymi o wysokich temperaturach topnienia, wykazują duże momenty dipolowe, są rozpuszczalne w wodzie, ale nierozpuszczalne w węglowodorach.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy