Trening i efekt- suplementacja

ty. Białka są bogate w aminokwasy i pomagają w nabywaniu masy mięśniowej. Sprawiają, że sportowcy są w stanie odbywać bardzo wymagające treningi i zwiększać swoją ogólną wytrzymałość na zwiększony wysiłek fizyczny. Dlatego wyd

Trening i efekt- suplementacja

Właściwości białek przyjmowanych przez sportowców

Przyjmowanie białek przez sportowców, zwłaszcza przez tych początkujących, stanowi bardzo ważne uzupełnienie stosowanej przez nich diety. Białka są bogate w aminokwasy i pomagają w nabywaniu masy mięśniowej. Sprawiają, że sportowcy są w stanie odbywać bardzo wymagające treningi i zwiększać swoją ogólną wytrzymałość na zwiększony wysiłek fizyczny.

Dlatego wydaje się, że przyjmowanie białek przez sportowców jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem chociaż powinni oni uważać na to, żeby nie przedawkować przyjmowanych przez siebie suplementów białkowych. Ich ilość można dostosowywać do tego, jak ciężkiemu treningowi aktualnie poddawany jest sportowiec. Natomiast zawsze powinien on sięgać po wysokobiałkowe produkty spożywcze.


Po treningu - suplementy. Cytat z Wikipedii

Po wysiłku należy przyjmować węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (węglowodany szybko przyswajalne - cukry proste). Ich stosowanie uzupełnia starty glikogenu mięśniowego. Niedostateczne uzupełnienie diety aminokwasami czy węglowodanami może w krótkim czasie doprowadzić do katabolizmu mięśni, co prowadzi do zaniku masy mięśniowej.

Ogólnie przyjętą zasadą jest, że bezpośrednio po treningu przyjąć należy odpowiednio dużą dawkę węglowodanów (od 50g do nawet 150g), szybko wchłanialnego białka w postaci izolatu lub hydrolizatu białka serwatkowego (od 25g do 45g) oraz kreatynę (od 5g do 10g). Osoby ćwiczące wyjątkowo ciężko powinny także przyjmować porcję aminokwasów rozgałęzionych BCAA lub glutaminy

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_(kulturystyka)


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood