Wikipedia o wieloboju kulturystycznym
Wielobój kulturystyczny był oryginalną dyscyplina sportową, wymyśloną przez ojca polskiej kulturystyki ? redaktora Stanisława Zakrzewskiego pod koniec lat 50. XX w. Stworzenie jej było wynikiem dążenia Zakrzewskiego i skupionych przy nim nielicznych wówczas działaczy, którzy widząc nieprzychylną postawę władz wobec kulturystki jako takiej, tj. dyscypliny "zgniłego Zachodu", oraz pragnąc aby umięśniona sylwetka stała się jednym z elementów szerszego ruchu sportowego, dążącego do wypracowania ogólnej sprawności, siły i ładnego wyglądu człowieka (tzw. "polska szkoła kulturystyki"), wymyślili dyscyplinę wielobojową, która oprócz klasycznej kulturystki zawierała również boje siłowe i gimnastykę sprawnościową.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielobój_kulturystyczny
Atrakcyjna oferta internetowych sklepów z odżywkami
Wiele osób decyduje się na zakup odżywek dla sportowców za pośrednictwem Internetu. Jest to spowodowane nie tylko tym, że nieraz wyprawa do stacjonarnego sklepu z tego rodzaju asortymentem mogłaby trwać o wiele dłużej niż zakup przez Internet. Największy wpływ na wybór przez klientów internetowych sprzedawców preparatów wzmacniających ma nieraz o wiele niższa cena takich produktów niż w standardowym sklepie.
Pomimo bardzo korzystnej oferty kierowanej do nas przez wiele sklepów z preparatami dla sportowców musimy pamiętać o tym, aby decydować się tylko na sprawdzone źródła, ponieważ dzięki temu niwelujemy ryzyko zawarcia niekorzystnej dla nas transakcji. Istnieje bowiem ryzyko, że otrzymamy produkt o zupełnie innym składzie niż wybrana przez nas odżywka.
O witaminie K w encyklopedii internetowej
Główne znaczenie witamin K polega na udziale w procesach posttranslacyjnej ?-karboksylacji białek PIVKA, a konkretniej reszt kwasu glutaminowego w tych białkach w pozycji ?. Witamina K uczestniczy w tej reakcji jako kofaktor ?-karboksylazy. Warunkuje to:
-utrzymanie prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia: II, VII, IX, X, a także: osteokalcyny, osteopontyny, osteonektyny.
białek hamujących krzepnięcie krwi: białka C, białka S
białek wiążących wapń w nerkach, łożysku i płucachpotrzebny przypis.
Oprócz tego witaminy te biorą udział w procesach glikozylacji.
Funkcje witamin K w organizmie:
-regulują wytwarzanie protrombiny
-wpływają na krzepnięcie krwi
-odgrywają rolę w gospodarce wapniowej
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_K